انرژی مورد نیاز مرغ تخمگذار

مرغ تخم گذار دارای خصوصیات بسیار متفاوتی است که نیاز به رژیم غذایی خاص برای هر مرحله از رشد را دارد. با توجه به این مسئله ما باید برای دستیابی به استاندارد مورد نظر و کیفیت بهتر برای رشد خوب وزن بدنی مرغ تخمگذار، در تراکم و فرمولاسیون دان تغییراتی ایجاد کنیم.

مقدمه

دان بیشترین هزینه را برای  تولیدات در صنعت مرغداری دارد و همچنین نقش مهمی در بدست آوردن انرژی مورد نیاز برای رشد خوب طیور به آن بستگی دارد، لذا باید شرایطی فراهم آورد تا با استفاده از فرمول های مختلف دان، انرژی مورد نیازو ضروری مرغ تخمگذار تامین شود.

انرژی مورد نیاز مرغ تخمگذار

خصوصیات و عوامل تاثیر گذار بر مرغ تخمگذار

با توجه به اینکه مرغ تخم گذار دارای خصوصیات بسیار متفاوتی است لذا نیاز به رژیم غذایی خاص برای هر مرحله از رشد را دارد. با توجه به این مسئله ما باید برای دستیابی به استاندارد مورد نظر و کیفیت بهتر برای رشد خوب وزن بدنی مرغ تخمگذار، در تراکم و فرمولاسیون دان تغییراتی ایجاد کنیم. در تجارت مرغ تخمگذار، دلایل مختلفی می تواند بر تخم مرغ که محصول نهایی است تاثیر گذار باشد. در این میان تغذیه مرغ از مهمترین آنهاست.
رژیم غذایی مرغ تخمگذار با توجه به نیاز اصلی بدن و برای رشد و پرورش بهتر آن تهیه میشود البته این نیازها در تمامی طیور ثابت نیستند و با توجه به سن، جنس و وزن و شرایط محیطی و آب و هوایی متغیر هستند.

انرژی مورد نیاز مرغ تخمگذار

اعمال تغییرات در انرژی دان

تغییر در اندازه مصرف دان روزانه در مرغ های تخمگذار پدیده ای است که از گذشته های دور مورد توجه بوده است.
هر مرغ تخمگذار از نژاد لگهورن در دوره تخم گذاری حدودا به 320 کیلوکالری انرژی در روز نیاز دارد. بالا بردن 10 درصدی انرژی دان میتواند باعث تغییر در مقدار دان صرف شده در روز به اندازه حدودا 2 تا 3 درصد شود. این میزان در نژادهای سنگین تر مرغ تخمگذار تجاری که روزانه در حدود 400 کیلوکالری نیاز دارند میتواند به 5 درصد نیز برسد. از سوی دیگر با کمتر کردن مقدار سطح انرژی دان به میزان استفاده دان روزانه اضافه می شود که این تغییر در اندازه مصرف از جهات مختلف برای تمامی نژادهای مرغ تخمگذار برابر نیست و متفاوت است.
مرغ تخمگذار که اندازه سطح انرژی دان آن تغییر کرده است، توان تغییر در مقدار دان مصرفی روزانه را با هدف تامین انرژی مناسب مورد نیاز خود دارد که البته در دمای بین 10 تا 20 درجه سلسیوس، تغییرات زیادی در اندازه دان مورد مصرف خود نمی دهد. اما زمانی که دما به زیر 10 درجه سلسیوس کاهش می یابد، مقدار دان برای مصرف روزانه به منظور تامین انرژی مورد نیاز، افزایش چشمگیری پیدا میکند.زمانی که دمای محیط افزایش می یابد، مصرف دان توسط مرغ کمتر می شود برای جبران کمبود انرژی دریافتی توسط مرغ تخمگذار می توان سطح انرژی دان را تا زمانی که مرغ برای دفع گرما دهان نمیزند افزایش داد. اما وقتی که دما همچنان افزایش پیدا میکند باعث می شود تعداد و زمان دهان زدن مرغ بیشتر بالا برود، بنابراین افزایش انرژی دان بی فایده می شود و کمبود انرژی که به دلیل مصرف کم دان است جبران نمی شود، زیرا مرغ در این شرایط وقت خود را برای دفع گرما از راه دهان زدن صرف می کند و دان کمتری را مصرف میکند.

انرژی مورد نیاز مرغ تخمگذار

تاثیر تغییرات در سطوح متفاوت انرژی دان و عملکرد آن

تغییر در اندازه دان مورد مصرف مرغ تخمگذار در ادامه تغییر انرژی دان صورت می گیرد، در صورتی که مرغ انرژی و سایر مواد ضروری روزانه خود را با تغییر مقدار دان دریافت کند، وزن تخم مرغ تغییر میکند اما در عملکرد مرغ تغییری ایجاد نمیشود. برای مثال: در سه گله مرغ تخمگذار با استفاده از فرمول های دان با سطح انرژی 2519، 2798، 3078 کیلوکالری در کیلوگرم، بازده ای و تولید تخم مرغ در هر سه گله مساوی بود اما در گله آخر با سطح انرژی 3078 وزن تخم مرغ آنان 2 گرم از دو گله دیگر بیشتر بوده است.
میانگین دان صرف شده توسط مرغ تخمگذار در این سه گله 6.118 گرم دان برای 2519 کیلوکالری، 3.109 گرم دان برای 2798 کیلوکالری و 7.107 گرم دان برای 3078 کیلوکالری بوده است.
این تحقیق ثابت کرده است که مرغدارن و جیره نویسان نباید انتظار داشته باشند که اندازه انرژی دان، تولید را افزایش دهد و عملکرد آن بهبود یابد مگر آنکه بخواهند کمی وزن تخم مرغ تولید شده بیشتر شود. در واقع بالا بردن سطح انرژی دان که بالا رفتن هزینه را نیز به دنبال دارد باید توجیه اقتصادی داشته باشد. موضوع دیگری که حائز اهمیت است، این است که باید توجه داشت که تغییر در فرمول و سطح انرژی دان باید با تغییر مواد ضروری و مهم در ترکیبات دان مانند پروتئین، اسیدهای آمینه و حتی ویتامین ها و سایر مواد معدنی متعادل سازی گردد.
یکی از مواردی که بالا بردن سطح انرژی دان را از لحاظ اقتصادی توجیه پذیر می کند، زمانی است که مرغدار امکان فروش تخم مرغ های ریز و وزن پایین را نداشته باشد.

انرژی مورد نیاز مرغ تخمگذار

استفاده از چربی ها

برای بالا بردن سطح انرژی دان از مواد اولیه با انرژی بالا مانند ذرت استفاده میشود، در کنار استفاده از چنین مواد اولیه ای میتوان از چربی ها هم استفاده کرد که شامل روغن ذرت، چربی های حیوانی و …. هستند. دانشمندان در پی تحقیقات صورت گرفته در این زمینه به این نتیجه رسیده اند که عملکرد گله هایی که غذای آن ها از چربی گیاهی یا حیوانی تشکیل شده است با یک دیگر تفاوتی نداشته اند، مقدار تولیدات، وزن تخم مرغ، اندازه انرژی مورد نیاز برای یک تخم مرغ و راندمان تبدیل غذا مساوی بوده است وفقط تفاوت محسوس وزن بالای مرغ در گله ای بوده است که از چربی گیاهی در غذای آنان استفاده شده بود.

خلاصه و نتیجه گیری

1_ زمانی که در سطح انرژی دان مرغ تخمگذار تغییر ایجاد میشود، مقدار مصرف دان نیز تغییر میکند.
2_ مرغ تخمگذار واکنش بیشتری به کاهش انرژی دان دارد تا به افزایش آن، بنابراین میتواند با مصرف دان بیشتر کمبودی که به دلیل کاهش انرژی دان شده است را جبران کند.
3_ تغییر انرژی دان از 2798 به 2519 کیلوکالری در کیلوگرم، باعث میشود اندازه دان 5.8 درصد افزایش پیدا کند.
4_ اگر دان در دانخوری کم باشد و دمای محیط بیش از 35 درجه سلسیوس باشد، مرغ نمی تواند انرژی مورد نیاز خود را حتی در شرایط افزایش سطح انرژی تامین کند.
5_ چربی های گیاهی و حیوانی به اندازه مساوی موجب بالا رفتن وزن تخم مرغ می شوند، اضافه کردن چربی به دان، هزینه بالا آن و تغییر عملکردی که در این روش بوجود می آید باید توسط جیره نویسان قابل پیش بینی باشد و براساس آن توجیه اقتصادی انجام بگیرد.


با در نظر گرفتن این موضوع که بهتر شدن عملکرد ناشی از بالا بردن سطح انرژی دان بجز افزایش خیلی کم وزن تخم مرغ و به خصوص در اوایل تولید تاثیر زیادی در راندمان ندارد، امروزه در جیره نویسی مرغ تخمگذار، تهیه فرمول براساس حداقل قیمت دان و بشرط تامین مواد ضروری  مورد نیاز می باشد مگر در مواردی نظیر کاهش مصرف روزانه دان به کمتر از یکصد گرم که در اینصورت باید سطح انرژی دان نیز مورد توجه قرار گیرد.
 

بیشتر بخوانید

ارسال به تمام نقاط کشور

تضمین بازگشت وجه

پرداخت ایمن

پشتیبانی ۲۴ ساعت